O P en A F

Het gaat O P en A F met me.
Maar desondanks zijn de dagen me nog steeds erg de moeite waard.

O P was dat we zondag heerlijk een stukje buiten gewandeld hebben. We kozen een route met twee bankjes voor een tussenstop. En zittend op het eerste bankje hoorden we voor het eerst dit jaar een merel fluiten. Bode van de aankomende lente. Mijn hart sprong op en mijn dag kon niet meer stuk!

O P was ook vorige week vrijdag samen een lekker kopje muntthee drinken op het terras op ons dorpsplein. We hadden van alles te zien, want er werden twee grote carnavalspoppen geplaatst op het plein. We dachten wel: als die de storm maar kunnen doorstaan straks!

carnavalspoppen Rosmalen 2016

carnavalspoppen Rosmalen 2016

A F is dat ik ’s morgens vaak heel erg moe opsta, het echt even duurt voor ik op gang kom. In de middag begin ik pas wat te leven. Ik gebruik dus steeds vaker de traplift en dat voelt dan heerlijk. Mijn bezoekjes zijn ook altijd in de middag gepland. Ook soms wat boodschapjes doen samen.
.

.

O P is ook dat ik bijna wel elke dag een mooie ontmoeting heb met iemand om afscheid van te nemen. En dat ik en ook de ander dat heel goed aan kan. De ontmoetingen zijn steeds anders, maar altijd betekenisvol en vol mooie herinneringen en wederzijds respect .  Er staan nog meer afspraken gepland. Mijn fam. komt volgende week donderdag. Dat zal best emotioneel worden. Zelfs mijn nog enig levende broer, die in canada woont, komt er voor over. Ik kom liever nu zei hij, nu ik je nog levend kan zien en spreken, dan dat ik aan jouw doodsbed  moet gaan staan.

A F is ook dat Noa flink griep heeft waardoor de oppas afspraak afgelopen weekend niet door kon gaan. Ik mis haar dan erg. Gelukkig kan ik dan weer doorwerken aan het boek ‘ oma vertel eens’. Ben ik op een bepaalde manier toch met haar bezig. Nu komt ze vrijdag, daar verheug ik me heel erg O P .

A F Is ook het leven met de drain. Ik vind het echt een crime. Dat ligt niet aan de verpleging, die zijn erg zorgzaam en doen hun uiterste best mij dagelijks zo te verzorgen dat ik er zo weinig mogelijk last van heb. Het stoma-zakje lijkt een verbetering te brengen tegen het sijpelende ascitus vocht wat naast de drain weglekt. Er sijpelt op dit moment nog wel wat vocht door de geknipte opening voor het drain- slangetje. maar veel minder dan toen dat stoma zakje er nog niet zat. Dat knipje in het zakje is nodig, omdat een darmdrain  waarvoor het zakje eigenlijk gebruikt wordt, zo’n ascitus drain slangetje niet heeft. De zorg aan mij is er ineens weer een stuk intensiever door geworden.

stomazakje voor opvang ascitus lekkage

stomazakje voor opvang ascitus lekkage

A F is ook dat ik gisterochtend en ook vannacht weer erge pijn had in mijn rechter flank en schouder ( voor en achter) . Het leek wel of er snijdende messen bezig waren. Ademen ging ook moeilijker. Na een week geen diclofenac nodig gehad te hebben besloot ik toch gisterochtend, nadat de thuiszorg weg was , en vannacht een diclofenac te nemen. Ik heb ze immers niet voor niks preventief in huis. Ze hielpen goed.  De verpl.k die mij vanochtend verzorgde vond wel dat ik de huisarts moest vragen om langs te komen.

Zo gezegd zo gedaan. Mijn eigen huisartsen waren met crocus vakantie. Maar de vervanger die kwam was een zeer ervaren dokter. Hij onderzocht me en vermoedde dat de pijn kwam van de leveruitzaaingen. Hij legde nl meteen de vinger op de zere plekken. Hij schreef extra diclofenac voor ( er zaten er nog maar drie in de strip) en vroeg om urine naar zijn praktijk te brengen. Hij zou het op kweek zetten en als er resten van nierbekkenontsteking cq blaasontsteking inzitten dan kijkt ie of ik nog wat extra antibiotica moet gaan nemen voor ik waarschijnlijk ( de door mijn eigen huisarts ook al aangekondigde ) overstap moet gaan maken op een onderhoudsdoses antibioticum.  En…. Mocht er weer iets zijn dan komt hij gewoon weer langs. Allemaal heel vertrouwenwekkend.

Ik voel me vandaag redelijk goed, dus kan vanmiddag mijn bezoek, waar ik erg naar uit zie, goed ontvangen.

Maar dat mijn dagen O P en A F zullen gaan, en steeds meer naar A F dan naar O P, is gewoon een niet te ontkennen feit.

En ontkennen, jullie weten, daaraan doen we hier niet!

12 reacties op “O P en A F

 1. Nu het nog kan toch een reactie. Ik volg je al een tijdje. Je weblog staat (stond) in het lijstje van Diana.
  Net als Diana sta je zo reëel tegenover de naderende dood. En je verwoordt je doelen zo precies.
  Natuurlijk begrijp ik dat je ook je momenten van verdriet en onmacht hebt. Die blijven wat binnenskamers bij man en kinderen. Maar dat afscheidsproces wat je beschrijft, daar help je toch wel heel veel vrouwen mee, net zoals Diana kon.
  Mocht het ooit zover komen, dan weet ik heel wat beter hoe te handelen in het medische circuit.
  Ik hoop op een rustige dood voor je..
  En geniet van deze dagen zo omringd door al je geliefden.
  Dag Annie. Een afscheidsgroet van een bewonderaarster.

  • Dank je wel Francien. Heel fijn te lezen dat ik met mijn schrijfsels mensen een handreiking geef om nu of later, wat gemakkelijker om te kunnen gaan met ziekte, dood gaan en het hele circus er om heen.

   Diana en ik waren echt maatjes hierin. Ik dans net als Diana in dezelfde maanden , hoewel ik een jaar later, mijn laatste zwanendans. Ik mis haar daardoor juist nu nog meer.

 2. Lieve Annie,

  Is het een idee om de Diclofenac in zetpilvorm te nemen? Sowieso Dicofenac -tablet óf zetpil gebruiken in combi met een maagbeschermer als Omeprazol- dit ontziet jouw maagslijmvlies nl meer dan in tabletvorm. Dit in het kader van OP 😉
  Je schrijft dat de stekende snijdende pijn in jouw flanken en schouder hoogst waarschijnlijk te wijten zijn aan leveruitzaaiingen. Betekent dit dat de felle pijn die je laatst in de nacht had dan niet kwam door de ascitus maar wel vanuit je lever? Of was die felle pijn toen toch anders dan deze pijn?

  Fijn dat je nog zo mag genieten van wandelingetjes, terrasbezoek en visite!
  Jammer dat Noa zo de griep had, ik hoop dat ze weer opgeknapt is.
  Het herinneringsboek voor Noa vordert dus goed. Echt een prachtig aandenken aan haar creatieve, lieve en levendige oma!

  Dikke kus weer van Elsbeth X

 3. Lieve Elsbeth, trouwe meelezer. ‘dank voor je woorden.

  Ja, ik had al een maagbeschermer en ja , ik kreeg en neem zetpillen. Die pijnen, vorige week en nu deze week? Verpleger, vervangende huisarts, eigen huisarts zeggen eigenlijk allemaal iets verschillends. Nierbekkenontsteking, buikvliesontsteking, groeiende leverkanker pijnen. Dus zoek het maar uit. misschien was het bij de eerste aanval alles tegelijkertijd. Maar zelf neig ik bij de pijn nu ook het meest naar leverkankergroei die voor het eerst echt last gaat geven. Dus ik heb me net weer getracteerd op een diclofenac.

  En wat nog mooier was: ik heb vanmiddag een rondje gefietst. Het zag er buiten zo lekker uit. De zon trok me naar buiten. Maar het was toch kouder dan we dachten. Desondanks erg genoten. Een ‘ O P ‘ tochtje dus.

 4. Ben blij dat je baat hebt van de Diclofenac: jouw OP hulpjes! Fijn dat deze ‘tractaties’ bestaan hè Annie? Ik neem ze ook in zetpilvorm, tijdens migraine.
  En je hebt vandaag zelfs nog een OP mogen beleven door lekker een rondje te fietsen :-)
  Het lijkt wel voorjaar: zonder muts, zonder handschoenen en zonder sjaal. Bijna al behagelijke idd.
  Ik weet niet of je de zgn duofietsen kent. Hier in ons stadje kun je ze huren bij het zorgcentrum. Speciaal voor mensen die wel buiten willen zijn maar niet de kracht voor het fietsen hebben. Hun partner trapt dan en zij zitten lekker achterop en met de wind in de haren. Misschien een ideetje voor later als het fietsen voor je niet fijn meer is?

  Trusten voor straks en ik wens dat je geen hinder van de pijn hebt.
  Liefs van Elsbeth.
  p.s. Ik reken niet op antwoorden van jou want ik kan me voorstellen dat je je energie liever spaart. Mocht je toch replyen is dat altijd fijn hoor.

 5. Heeeeeel veel OP plezier met Noa vandaag lieve tante Annie!! Lekker genieten samen met je mooie lieve vrolijke kleindochter. Dikke knuffel en kus, Gon xxx

 6. Lieve Annie,
  Genietend van een vleugje voorjaar hoorde ik vanmorgen ook voor het eerst een merel zingen.
  Heb je dat recept voor de medicinale wiet nog verzilverd?

  • Ja, de wiet heb ik in huis. ik neem het nog steeds niet, ben er wat huiverig voor omdat ik ermee moet gaan experimenteren en niet goed weet hoe. Ik ben nu on speeking terms met ervarigsdeskundigen. Bij genoeg ervaringen begin ik denk ik ’s avonds met een kleine hoeveelheid. wanneer dat begin is kan ik nog niet zeggen. in ieder geval wil ik niet HIGH worden. dank voor je reactie Marja.

   • Mooi zo. Ik gebruik al jaren wietolie en gun jou ook de pijnstillende niet versuffende werking van t goedje 😉 ps beter voor je maag en darmen.

    • Ik bel je graag een keer! Heb je telnr nog van de expositie SAMEN MEER in DE MELKFABRIEK in Den Bosch. Wat was het een mooie tijd toen he. Wij samen geinterviewd voor de bosche omroep!Als je telnr. inmiddels veranderd is, mail me dan je nieuwe aub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *