DRUKKE DAG IN SLAKKENGANG.

Het was vandaag best een drukke dag. Eerst de zorg, liter ascitusvocht afgetapt, gisteren 1,5 liter. Wat een hoeveelheden, ongelooflijk toch dat mijn buik  dat allemaal aanmaakt. Haar meegebrachte foto van de door haarzelf gemaakte zonsopgang van die morgen, die ze digitaal naar me doorstuurde,  maakte me weer blij. Kan ik niet zelf de natuur in, dan wordt de natuur wel bij mij gebracht!

zonsopgang 18 febr.2016

zonsopgang 18 febr.2016

Daarna uitgebreid gedoucht. Heel erg op mijn gemak. Heerlijk zittend op de douchestoel. Wat fijn toch om zonder angst voor vallen lekker onder de warme straal  te zitten. Daarna me met heerlijk geurende olie  ingesmeerd. Het geluk en genieten zit hem in de kleine dingen toch! Ook al was ik best behoorlijk moe erna.

En vanmiddag was mijn fam. vanaf 12.30 hier.Iedereen was gekomen. Ook al hadden sommigen best wel schrik ervoor. Maar ze wilden allemaal komen, juist omdat ik nu ook nog zo aanspreekbaar ben.En van hun gezelschap kan genieten. Zij vonden het moedig van mij. Ook wel van henzelf.
.
.

We hebben als vanouds over koetjes en kalfjes gepraat, herinneringen aan vroeger opgehaald, bij koffie met iets lekkers. Daarna  een borreltje gedronken ( zij dan) om mijn , ons leven samen en mijn mooie ‘ bijna voltooide leven ‘  te vieren . Mijn jongste zusje , die vlak bij me woont , had als cadeautje broodjes gemaakt. Die gingen allemaal op. ( oude foto volgt nog)

Zo om kwart voor drie stortte ik ineens in. Wilde gaan liggen. We moesten dus afscheid gaan nemen en dat was behoorlijk emotioneel. Vooral ook voor mijn zusje en schoonzusjes die hun mannen lang of enkele jaren geleden verloren hadden . Het riep het verleden weer erg voelbaar terug.

Mijn zussen en broer zijn tussen de 70 en 80 jaar. Oude knarren allemaal. Wonen ook niet in de buurt, behalve mijn jongste zusje. Na het afscheid ging ik dus naar bed en zij gingen nog napraten bij mijn jongste zusje. Een perfecte formule.

En heel fijn dat we het zo gedaan hebben. Iedereen was er erg over te spreken . Ook ik en Tjeu kijken er met dankbaarheid op terug.

Maar nu lag ik net weer klaarwakker in bed. TV kijken maakte me niet slaperig, dus maar weer eruit en me beneden nuttig maken door deze update te vervolmaken. Dus morgen geen O P dag denk ik, maar een brakke dag. Misschien trekken Noa en mijn kinderen me nog naar O P. Die komen spelen en eten ’s avonds.

Ik start so wie so steeds moeilijker op. Ik wil zo graag samen gaan vallen met de karaktereigenschappen van een slak zei ik tegen Tjeu. Wel met een huisje om af en toe in weg te kruipen, maar zonder die plakkerige slijm .

slakkengang

slakkengang

Want mijn hoofd wil nog steeds maar niet samenvallen met mijn fysieke slakken gang. Twee en een halve maand geleden fitnesste ik nog twee keer per week + een keer yoga. Dat tempo , die fitheid zit nog zo in mijn hoofd, maar heb ik natuurlijk niet meer.  En wordt dan door vermoeidheid keihard terug gefloten!

Maar ik leer nog wel ook  in mijn hoofd samen te vallen met mijn fysieke traagheid van een slak . En slakken komen immers ook overal waar ze zijn willen!

10 reacties op “DRUKKE DAG IN SLAKKENGANG.

 1. Lieve Annie jouw huisje is een riante vila die op je rust. Een hele last maar ook de zekerheid om je terug te trekken wanneer je daar behoefte aan hebt.
  Ook slakken komen op hun plaats van bestemming aan.
  Knuffel -x- Marja

 2. An, het was fijn om bij je te zijn.soms zat ook jij met je eigen gedachten maar het was goed.misschien heb ik een lein “upje”voor je, de foto’s zijn op de post die kun je dus tegeoed zien. An en Teu hoe je haaks en geniet zo lang het kan, Fien.

  • Zit ik weer wakker achter de i- pad. Heb al wel 2,5 uur geslapen, maar nu ben ik al te lang weer wakker Lag te denken: kan ik wat nuttigs doen. Ja dit bericht maar even posten dan.

   We zijn vanmorgen naar de spoedeisende hulp in het JBZ geweest. Ik had al een paar dagen last op de plek waar mijn ascitusdrain mijn buik inging. En had zo mijn vermoedens. Vanochtend tijdens de verzorging bleek dat die klopten: dat de hechtingen die de drain op zijn plek moesten houden los gelaten waren, hierdoor was er te veel beweging in de drain die de pijn veroorzaakte. Ook was er gevaar dat de drain helemaal eruit zou gaan komen.

   Dus de VTT VERPLK. belde meteen het jbz om te overleggen . Heerlijk zo iemand die dit soort taken van mij overgenomen heeft. Vroeger moest ik dat immers allemaal zelf regelen. Ik kon meteen langskomen om op de seh de drain opnieuw aan mijn buikhuid te laten hechten. Ik zag er best tegenop. Bang voor de verdovingsprikken en de prikken van de hechtingsnaald in de daar gevoelig geworden huid. Ook dit is weer erg meegevalen. Hoewel leuk anders is. Maar de seh verplk en dokter waren deskundig, rustgevend en lief.

   Nu voel ik me weer veiliger. Maar er was dus weer even flinke hectiek! En ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de rolstoel bij de seh. Ik schaam me er echt niks voor. Verder wel de hele dag een nog nooit gevoelde slappe vaatdoek geweest, dus veel in bed gelegen. Met bezoek in onze huiselijk ingerichte slaapkamer.

 3. Lieve Annie, zoals altijd was het heel fijn om je te ontmoeten en ik voelde me zo geraakt toen ik afscheid van je nam. Ik ben verdrietig en ook dankbaar dat ik jou, een zo’n bijzondere vrouw, heb leren kennen. Wat heb je een grote betekenis voor mij en voor veel andere mensen. Voor mij, dan denk ik aan jouw voorbeeld van leven in het moment van nu en het blijven zien en vinden van de mooie momenten. En het ‘nemen’ van ook de lastige en moeilijke stukken. Zowel in je kracht als in je raakbaarheid en kwetsbaarheid.
  Het is teer …. en de dood is een gaan door de poort …. naar liefde en licht … en jij leeft mij voor hoe je dat kunt doen. Dankjewel lieve Annie!

  • Lieve Ine,

   Jouw eerste ontmoeting met mij op mijn expositie “beeldend verwerken “en je mooie artikel erover in het vakblad voor oncologische psycho therapeuten smeedde al meteen band tussen ons. Twee zielen, dezelfde gevoelens en gedachten over ziek zijn, leven en dood, het verbeelden en verwoorden ervan. Ik ben ook zo dankbaar jou te kennen. Ook al zagen we elkaar niet vaak, ik zou en moest afscheid nemen van je. Het was zo mooi, intiem , maar ook verdrietig. Maar dat hoort er bij, dat weet ook jij als geen ander. Dag lieve Ine, dag mooie therapeut, dag fijn mens.

 4. Lieve Annie en Tjeu. Veel woorden zijn er niet om te vertellen hoe wij met jullie meeleven Jack is weer thuis en vond het fijn om nog even bij jullie te zijn geweestOok wil ik even zeggen Annie dat het fijn was om jou als familie te hebben Ontvang heel veel liefde van ons allemaal . Addie

 5. Lieve Annie
  Ik begin te ervaren dat lichaam en geest, hoofd en fysiek, langzaam naar elkaar toe groeien. Je hoeft daar niet actief aan te werken, het gebeurt vanzelf.
  Mijn leven als slak duurt dan ook al een tijdje, in een slakkenhuis is nog meer ruimte voor innerlijkheid, meditatie, genieten van steeds kleinere dingen.

  Je hebt een mooi afscheid gehad van je familie, koester het, het helpt, het verrijkt.

  Lieve groet van Elli

 6. Afgelopen zaterdag zijn wij, Helene, Marga, Gonneke, Ellis en ik, jouw nichtjes, bij je geweest om afscheid te nemen. We weten dat het jou goed heeft gedaan. Ons ook.
  Trots op onze tante! Dag lieve tante Annie xxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *