LIEFDEVOLLE ZORG

Afgelopen Dinsdag voelde ik me omgeven door liefdevolle zorg. En niet alleen dat, maar ook nog eens door heel intensieve zorg. Dat laatste had alles te maken met mijn besmetting met de resistente bacterie klebciella, waarvoor ik ivm mijn opname voor ascitus drainage ‘ in quarantaine ‘ verpleegd moest worden. De beelden die ik vooraf had van zowel de quarantaine als de drainage klopten totaal niet met de werkelijkheid.

drain inbrengen

drain inbrengen

Om kwart voor zes ging hier de wekker en rolde ik (  ja ….ROLDE , want ik was inmiddels wel een tonnetje geworden ) mijn bed uit om te douchen. Om me om 08.00 uur volgens protocol ‘  schoon en onopgesmukt ‘  te melden op de dagopname. Wie verzint het toch om oudere mensen zoals wij zo vroeg te laten komen ? Gelukkig had ik heel goed geslapen , wat niet altijd zo is. Ik was dus minder moe dan ik verwacht had.

Op de dagopname werd ik vriendelijk ontvangen en begeleid naar een eenpersoons kamer. Tjeu mocht mee . Na de intake kregen we uitleg over wat  de drainage en het in quarantaine zijn inhielden. Die isolatie bleek dus echt heel anders te zijn dan ik me voorgesteld had.  Ik werd niet hermetisch afgesloten van de rest van het ziekenhuis. Ik lag in ‘ lichte isolatie’. Dat was besloten door de afdeling infectie- preventie ‘ van het JBZ. Zij zijn verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk voorkomen van besmettingen met resistente bacterien. En zij bepalen ook adhv de bacterie- informatie of mensen in het lichte ,  het middel of het zware isolatie regiem moeten liggen. Mijn klebciella-beest bleek door zijn ‘ stam’ minder resistent dan aanvankelijk gedacht .

infectie preventie kleding

infectie preventie kleding

OPSTAPPELENDE PROBLEMEN

Ik heb in de loop van de afgelopen twee  weken te maken gekregen met zich opstapelende problemen. Het begon met een veel te hoge INR waarde.  ( maat voor bloedverdunning ivm trombose gevoeligheid ) . Ook opnieuw weer fikse blaasontsteking. En tot overmaat van ramp en mijn grote zorg zwol mijn buik op tot niet mis te verstane dikte. En dat geeft weer veel problemen met mijn stoelgang.

problemen in de buik

problemen in de buik

INR waarden

Oiv de 2 herceptin/xeloda kuren die ik tot nu toe kreeg , steeg mijn INR waarde naar 6.6. Dat is natuurlijk veel te hoog ( streefwaarde= tussen 2.5. – 3.5 ) waardoor mijn bloed dus veel en veel te dun was. Met een groot gevaar voor inwendige bloedingen. Dus dat moest omlaag. En snel. Door op verzoek van de trombosedienst vaak bloed te laten prikken en een aangepast innameschema van mijn bloed verdunnings medicatie acenocoumarol leek hij op orde te komen. Tot ik antibiotica moest gaan slikken om de blaasontsteking onder de knie te krijgen. Toen begon de ellende opnieuw. INR steeg weer, nu naar 5.8. En zo ging het nog even door.

Lees verder

DOOD_GEWOON

Het was 2015. Het was de herfstdag 4 december. De dag dat ik 74 werd. Het was een dag om te vieren, want zo gewoon is het niet dat ik mijn verjaardag nog kan vieren. Ik leef immers al 5,5 jaar met uitgezaaide borstkanker.  En die dag kreeg ik een bijzonder boek en een bijzonder gedicht cadeau. En veel prachtige bloemboeketten.

HET BOEK

Ik kreeg van Tjeu het boek ‘ DOOD_GEWOON ‘ .

ontroerend en prachtig geïllustreerd kinderboek

ontroerend en prachtig geïllustreerd kinderboek

Het stond op mijn verlanglijstje. Het boek is gevuld met kinder- gedichtjes en illustraties die het levensgrote thema van de dood beschrijven en verbeelden. Het beschrijft het niet alleen, het gaat het thema ook te lijf. Het omarmt de dood, houdt hem dan weer op afstand , maar geeft het ook waarde. Op een ontroerende, roerende, maar ook humoristische, soms zelfs hilarische manier.

Lees verder